Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Средна гора: С.Богдан- вр.Богдан- Копривщица

1 март 2021
Средна гора: С.Богдан- вр.Богдан- Копривщица

Преходът се прави за 2 дни, с преспиване в хижа Средногорец.
Може да се направи и за един ден (7-9 часа).

Най-висока точка: вр. Богдан 1604 м.
 Начална точка: село Богдан- 422 м.
 Крайна точка: Копривщица- 1005 м.
 Дължина на целия маршрут (заедно с отбивките)- 30,2 км.
Обща денивелация +584 м.
 Общо изкачване- +2018 м.
 Общо спускане- -1434 м.
Първата част е изкачване от село Богдан до хижа Средногорец като основното изкачване е в края. Има и черен път за автомобили 4Х4, както и за АТВ и мотори.
Дължина 14 км.
Обща денивелация (+1050) м.
 
 Втора част е малко, нестръмно изкачване до билото на Средна гора и изкачване на втория най-висок средногорски връх Шилигарка (1577 м.), който е много огледен за разлика от средногорския първенец.  Има черен път и пътека, които на повечето места се дублират. След върха има леко спускане. Продължава се по пътя към разрушената хижа Богдан.
Изкачването до Богдан се извършва по пътека/път, който се отделя е в началото на гората. До върха се стига за около 10-15 минути.
 Следва спускане в стара букова гора с много паднали дървета. Излиза се над хижа Богдан. Има голяма поляма с ретранслатори и нов, отворен (3 стени) заслон.
Следва спускане по пътеката през гората или продължаване почерния  път. Пътеката е за предпочитане. Слиза се до Крива река. След няколко миинути има малък заслон с чешма. Следва се пътя покрай реката. Минават се два овчарника и се излиза в югоизточния край на градчето. 
Дължина -15 км.
Обща диневелация (- 470 м.).
 
Има вода по пътя. Достатъчно е да се носи  около 1 литър на човек.  Голите участъци са по билото и в долината на Крива река, както и около хижа Богдан.
Маршрутът е описан за Вас благодарение на Електронния магазин за туристическо и къмпинг оборудванеwww.deno.bg !
ДА СИ БЪДЕМ ПОЛЕЗНИ!