Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Слънчевите очила

1 април 2022
Слънчевите очила

Защо е важно да носите слънчеви очила сред природата както през лятото, така и през зимата

 

Слънчевите очила не са само мода обаче. Те предпазват очите ви от опасните ултравиолетови лъчи и трябва да се носят през всички сезони.

 

Интересни факти за слънчевите очила

 • Само около 25% от се носят, за да предпазят очите. Останалите се купуват като моден аксесоар;
 • Британският певец Елтън Джон е собственик на най-голям брой слънчеви очила. Той дори има собствена модна колекция от такива;
 • Най-известният модел Авиатор, е продукт на науката, а не на модата. Създадени са с цел намаляване замайването и главоболието от отблясъците в небето при голяма надморска височина;
 • Разликата между евтините и скъпите е, че евтините успяват само да блокират слънчевите лъчи, а скъпите постигат пълна защита на окото.

 

През лятото

През топлите летни месеци, слънчевите очила чудесно допълват по-екстравагантната ви визия. С тях можете да бъдете цветни и актуални. Те са в тон дори с новия ви бански. 

 

Най-важното е, че през лятото индексът на UV-лъчите достига много високи стойности и очилата предпазват до 100% зрението ви. Те трябва да са сертифицирани и да отговарят на всички международни стандарти за качество и безопасност.

 

Отблясъците от вълните и искрящите води на водните басейни също дразнят очите и увеличават необходимостта от защита.

 

 

 

През зимата

Някои хора мислят, че през зимата не са ни нужни слънчеви очила. И защо, след като вредните ултравиолетови лъчи все още са тук? Те са напълно невидими и това ги прави още по-коварни. Определящ тук е въпросът, колко време прекарваме на слънце, независимо, дали то е лятно или зимно.

Както през зимата защитаваме цялото си тяло от вятър и студ, така е необходимо да защитим и очите си. Слънчевите очила ви предпазват от зимния вятър, не позволяват на прашинки и снежинки да попаднат в очите ви.

 

 

Отразените в снега и леда слънчеви лъчи също са опасни. Ако с незащитени очи гледате яркия сняг продължително време, можете да получите дори временна ‘‘снежна слепота‘‘.

Освен от UV-лъчите през всички сезони, слънчевите очила ви предпазват от преумора през цялата година. При много ярка светлина, вие инстинктивно присвивате очи. Това води автоматично да преумора и главоболие. 

 

Правенето на различни гримаси, с цел да намалим светлината в очите си допринася за появата на бръчки с годините. Тук слънчевите очила отново ви идват на помощ. 

 

Защита

Зрението е едно от най-ценните сетива. То дава около 90% от информацията за заобикалящия  свят. Колко е красиво всичко наоколо, особено сред природата и какви щастливци сме ние, че можем да го видим в цялата му прелест. Затова трябва го да пазим и да му осигуряваме максимална защита всеки ден. Не е случаен изразът ‘‘Пази го като очите си‘‘. Изключително опасните ултравиолетови лъчи, увеличават риска за увреждане на очите и кожата през всички сезони на годината.

 

 

 

Децата са най-податливи за увреждане на зрението, поради по-голямата прозрачност на вътреочната леща. Тя позволява достигане на повече радиация до ретината. Затова се препоръчва от ранна  детска възраст защита на очите с подходящи слънчеви очила.

 

За да определите степента на защита на вашите стъкла, трябва да знаете, че те се класифицират в категории от 0 до 4.

 

 

Категория
Пропускливост на сл. светлина
Цвят на стъклата
Предназначение
0 80 – 100 % без или много светъл нюанс при мрачно и облачно време, и на закрито
1 43 – 80 % светъл нюанс при по-ниска яркост и намалена слънчева светлина
2 18 – 43 % умерено затъмнени при умерена светлина
3 8 – 18 % тъмни нюанси и цветове при ярка слънчева светлина
4 3 – 18 % много тъмни нюанси при изключителна яркост и слънчева светлина

 

Когато купувате вашите слънчеви очила, изборът на 100% (UV400) защита е оптималният вариант. Така и през зимата и през лятото, знаете, че сте направили най-доброто за очите си. Хубаво е все пак да си поговорите и с професионалистите в оптиката, за да получите максимална информация. Те ще ви помогнат и в избора на най-подходящите слънчеви очила и според формата на вашето лице. 

 

Слънчевите очила могат да бъдат и с различни цветове на лещите. Избираме ги според това дали ще ги използваме в летните светли дни, при зимни спортове или за шофиране. 

 

 • Жълтеникавите са с по-малка защита от яркост, но те засилват контраста при ниска осветеност. Подходящи са за каране на ски, сноуборд, други зимни спортове или просто почивка сред белите красоти на планината;
 • Червеникавите стъкла осигуряват много добра видимост при слаба сл. светлина и повишават контраста. Подходящи са за шофиране;
 • Кафеникавите цветове са класиката на летните месеци. Те блокират голяма част от сл. светлина и повишават остротата на зрението;
 • Зелените запазват баланса на цветовете и повишават контраста;
 • Сивите са неутрални. Намаляват сл. светлина, но не изкривяват цветовете. Намаляват отблясъците, което ги прави подходящи и за море и за сняг;

 

Важна е и поляризацията на слънчевите очила. Тя е различна защита от тази към UV-лъчите. Поляризиращият филтър премахва отблясъците и е задължителен за летни и зимни спортове и при шофиране.

 

 

 

И така, по евтините и некачествени варианти пропускат много от вредните ултравиолетови лъчи. Те успяват единствено да намалят слънчевата светлина. Могат да се окажат опасни за вашето зрение. Намалявайки яркостта на слънчевата светлина, фалшивите стъкла карат зеницата да се разшири. Това води до попадане на още повече вредни лъчи в окото. 

 

За оптимална защита на очите е  задължително:

 

 1. При избора на слънчеви очила да търсим маркер Сϵ, който означава, че са удовлетворени европейските изисквания за 100% UV-защита.
 2. Да се носят целогодишно, въпреки лъжливото усещане, че само през лятото има опасност за очите ви.

 

Носенето на слънчеви очила, на пръв поглед изглежда, че е с естетични и модни подбуди. И все пак, когато ги носим продължително време осъзнаваме колко не натоварени и отморени са очите ни. Сред природата, благодарение на слънчевите очила можем да се взираме с часове в ‘‘голямото синьо‘‘ или в побелелите ‘‘брокатени‘‘ планини. Те са задължителни при някои летни и зимни спортове като водни ски, алпинизъм и сноуборд.

 

Е, време ли е за приключения сред природата? Сезонът няма значение. Обуваме се в удобство, обличаме се в свежест и слагаме любимите си слънчеви очила. По пътя срещаме и други усмихнати фенове на „защитени очи“. Хей, това не е ли момичето от оптиката? Сваляме небрежно слънчевите очила и ѝ смигваме заговорнически…

 

Снимки: Gog Eyewear