Социални Мрежи
Каталог

Седем съвета, ако имате намерение да спите в палатка

5 юни 2021
Седем съвета, ако имате намерение да спите в палатка
Повечето хора са свикнали да спят вкъщи на тишина, с дебели възглавници на огромен, пухкав матрак.
 
Къмпингуването ви дава възможност да прекарате нощта в някое далечно място и да си починете от луксозните удобства, които ползвате в дома ви. А за да прекарате наистина чудесно, когато сте навън е добре, ако успеете да спите през нощта. Ако сте решили да спите в палатка прочетете тези съвети. Ще са ви от полза!
 
1. Изберете правилното 'легло'
Има различни възможности, които съществуват за спане в палатка. Може да ползвате стандартните шалтета, които са изключително леки. Имат много добра изолация от студа. Каквато и вариант да изберете убедете се, че опаковката е малка и се надува лесно (ако е самонадуваемо шалте или надуваем дюшек). Самонадуваемото шалте ви държи на разстояние от твърдата земя, на него се спи по-комфортно, защото е по-меко. Ако сте на къмпинг с кола, то тогава теглото не е от съществено значение. Може да ползвате и специални походни легла за палатка.
 
Ако имате място в багажа за надуваема възглавница, вземете си една задължително. Възглавницата ще направи по-уютно спането ви. Може също така да натъпчете от допълнителните дрехи, които носите една тениска за импровизирана възглавница, но тя няма да е има мекотата на надуваемата възглавница.
 
2. Как да се предпазите от нежелания шум
Някои обичат да чуват звуците на природата и тя да ги приспива, а други не могат да търпят цвърчене и скърцане през нощта. Решението е: блокирайте шума или го заглушете с нещо по-приятно, ако търсите пълна тишина.
Тапите за уши са задължителни за хората, които спят леко. Те са изключително малки и евтини. Пригответе ги преди да легнете.
Ако желаете да се чувствате все едно, че спите в близост до океан, има и други начини за създаване на 'бял' шум. Някои устройства, включително смартфонни приложения, възпроизвеждат звуци, които ви карат да се чувствате сякаш спите в близост до спокойно течаща вода.
 
3. Контролиране на температурата
Дори и през лятото, през нощта може да се студено особено ако сте на по-голяма височина. Проверете прогнозата за времето и се уверете, че вашия спален чувал е подходящ за температурата, която очаквате докато сте на къмпинг. 
 
Един от начините да се стоплите в студените нощи в палатката е пластмасова бутилка гореща вода. Друг начин е да спите с термобельо или да добавите още един слой дрехи.
 
Ако се притеснявате да не ви е твърде горещо през нощта, може да спите като не затваряте плътно палатката, а затворите само с мрежата за комари и така ще влиза хладен нощен въздух през цялата нощ. Но не бива да вали!
 
4. Изморете се
Спането в палатка е много по-приятно след като цял ден сте ходили на поход, били сте на риболов, гребане или сте карали колело, отколкото ако просто седнете около лагерния огън и ядете хот-дог през цялия ден. И планирайте вечерта по-рано, тъй като няма какво да се прави когато слънцето залезе.
 
5.Опънете палатката на подходящо място
Няма да ви бъде много удобно, ако всички спящи сте в единия ъгъл на палатката през цялата нощ. Нито пък ще се чувствате добре, ако някой се качи с крака върху главата ви. Опънете палатката си на равна повърхност и така организирайте нещата си, че да не се пързаляте през цялата нощ.
 
6. Бъдете чисти
На никой няма да му е приятно, ако спи в палатка с някой, който мирише тъй като се е потил през целия ден докато е ходил по пътеките. Изкъпете се в близката рекичка или хижа или ползвайте мокри кърпички. А и ще заспите по-лесно, ако не лепнете от мръсотия.
 
7. Запазете палатката суха
Спането в палатка е най-лошо, когато сте в локва вода. Не рискувайте и носете допълнително платнище, ако палатката ви не е водоустойчива. Запазете палатката суха отвътре на всяка цена!
 
Разгледайте нашите предложения за палатки.