Социални Мрежи
Каталог

Статии

Родопи
10 юли 2021

" Родопите за България са това, което е Тибет за света!"- deno.bg  Родопите са най-голямата планина у нас. Със своя най-висок връх Перелик /2191 м./ те са седмата по височина българска планина, а по площ са на 1-во място. Територията, която обхващат е 14 737 км2 , от които 12 233 км2 /87%/ в България, а останалата част е в Гърция. От запад на изток  са дълги около 220-230 км, а от севет на юг са широки 100-120 км. Средната надморска височина е 785 н.

прочети още
За първи път на планина
10 юли 2021

 Ако Ви е писнало от шума и забързания начин на живот в големия град и искате поне за малко да се насладите на тишина, спокойствие и красотата на природата, значи един уикенд в планината е точно това, от което се нуждаете. Ето списък на нещата, които задължително трябва да вземете със себе си.

прочети още
Десетте най-...
10 юли 2021

- високи върхове - високо разположени хижи - високо разположени заслони

прочети още
Първа помощ при ухапване от змии
10 юли 2021

Какво да правим при ухапване от змия?

прочети още
Първа помощ при отравяне с гъби
10 юли 2021

Какво да правим при отравяне с гъби!

прочети още
Първа помощ при гълтане на език
10 юли 2021

Какво да правим при гълтане на език?

прочети още
Какво е Gore Tex?
10 юни 2021

GORE-TEX-овото облекло има много добри качества, благодарение на които Вие оставате сухи независимо от времето и атмосферните условия. То е комфортно, водонепроницаемо, не пропуска вятър и „дишащо“, което пречи на запотяването. Освен това от производителя се предлага възможността, ако останете недоволен от изделието да го върнете, като си получите всичките пари /последната възможност е много интересна за българина, но надали важи в българските туристически магазини/

прочети още
Историята на The North Face
13 октомври 2020

Световноизвестната марка TNF възниква през 1966 г. Появата на The North Face се свързва с името на Дъглас Томпкинс - заклет привърженик на идеите за опазване на природата и водене на активен начин на живот. Роден е на 20 март 1943 г в гр. Conneaut, Охайо, където не успява да завърши местната гимназия, През 1960 г. се премества в планините на Колорадо, където започва да се занимава с каране на ски, катерене и алпинизъм.

прочети още
Основни съвети за вело-къмпингуване
7 юни 2021

Вело-къмпингуването e един от най-екологичните начини на пътешествие и поради това се практикува от много приключенци по света. Този вид туризъм предлага не само начин на придвижване между т.А и т. Б, но и възможност да откриеш неочаквани дестинации, да опознаш нови места, култури и светове. 

прочети още
Лагеруване на открито в студено време
6 юни 2021

"Зимната планина е особен звяр, който предизвиква уменията ни на всяко едно ниво.  В тази статия ще обърнем внимание на спецификата на спането при ниски температури."

прочети още
Седем съвета, ако имате намерение да спите в палатка
5 юни 2021

Повечето хора са свикнали да спят вкъщи на тишина, с дебели възглавници на огромен, пухкав матрак. Къмпингуването ви дава възможност да прекарате нощта в някое далечно място и да си починете от луксозните удобства, които ползвате в дома ви. А за да прекарате наистина чудесно, когато сте навън е добре, ако успеете да спите през нощта. Ако сте решили да спите в палатка прочетете тези съвети. Ще са ви от полза!

прочети още
Как се поддържа спалния чувал?
5 юни 2021

След всяко пътуване, е добре да оставяте спалния си чувал да се проветрява поне 24 часа. За целта трябва да го разгънете напълно и да го оставите да „диша”. Не е добре обаче чувалите да се оставят изложени на пряка слънчева светлина за много продължително време, защото UV-лъчите могат да причинят щети по материята.

прочети още
Как да подредим правилно раницата си?
5 юни 2021

Недобре подредената раница може да се окаже голяма спънка за един добър преход в планината. Затова, преди да поемем по склоновете, е добре да се научим как да разпределяме багажа си, така че да имаме място за всички необходимо, без то да пречи на изкачването ни.

прочети още
Как да изберем раница
5 юни 2021

За да могат да задоволят различните телосложения, дейности и условия на времето, производителите предлагат раници в различни дизайни и размери.

прочети още
Видове туристически обувки
5 юни 2021

Когато искате да си вземете нови туристически обувки, особено ако са първият ви чифт трябва внимателно да изберете спрямо мястото и спорта за които ще ги ползвате. Защото няма вид или марка, която да е универсална и единствена.

прочети още
Как да изберем спален чувал?
5 юни 2021

От незапомнени времена древните ловци са били принудени да нощуват на открито, често в студена и недружелюбна среда. Не е ясно кога точно, но заради тези нощувки някой някога за пръв път е изобретил спалния чувал. Няколко души, живели през 19 век, претендират за името „Баща на модерния спален чувал”, но от дистанция на времето е трудно да се каже кой наистина заслужава тази титла.

прочети още
Дишащите материи
5 юни 2021

-Нямате екипировка за дъжд?! Според мен вие просто сте лоши алпинисти! - Казал някакъв местен на групата руски алпинисти... След като видял смущението им, техният домакин, известен американски алпинист, обяснил: -Вие какво, решихте, че в нашата страна няма глупаци ли?! Според мен това племе населява планетата твърде равномерно....

прочети още
Предимствата на спалните чували Husky
5 юни 2021

DOWN – е линия спални чували, която се характеризира с общ вид пълнеж - пух. Това е висококачествен натурален вид пълнеж, който осигурява необичаен топлинен комфорт и има отлични изолационни свойства. Той има по-малко тегло, по-малък обем и по-дълъг живот – в сравнение със спалните чували със синтетичен пълнеж. Всичко това ги прави перфектни  и в най-взискателните климатични условия

прочети още
Маратонки, олекотени или тежки туристически обувки да изберем за преход?
5 юни 2021

Бекпекингът (от англ. backpack – раница) е вид туризъм, нашумял значително през последните години. Може да бъде описан като самостоятелно организирано, нискобюджетно пътуване. Бекпекърите обикновено са млади хора, с малък бюджет (или просто с приключенски дух), които пътуват с обществен транспорт, пеша или на автостоп, носейки огромна раница на гръб.

прочети още
Как да изберем палатка?
4 юни 2021

За да изберем палатка, която най-добре да пасва на нашите нужди, първо трябва да знаем за каква активност ни е нужна: ще се носи ли на гръб, на велосипед, на мотор или в автомобил?

прочети още
Какво е софтшел?
3 юни 2021

Soft-shell технологията е въведена в производство и употреба още през 80-те, но дори до днес все още се забелязва в голям мащаб недооценяване на качествата и неразбиране на правилната употреба на тези материи в планинарството. А те определено могат много да допринесат към преживяванията ни в планината. 

прочети още
Как да извлечем максимална топлина от пухения спален чувал
3 юни 2021

В опит да направят избора и купуването по-лесни, бяха въведени температурните рейтинги. С това опростяване обаче, не само беше въведена “производителската интерпретация на температурите”, а също така хората бяха избутани встрани от това да разбират добре механиката на работа на спалните чували.

прочети още
Първите български изкачвания на осемхилядниците
2 юни 2021

Българската следа в изкачването на осемхилядниците.

прочети още
Деветте от Световното наследство на ЮНЕСКО
2 юни 2021

В Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО влизат девет български забележителности. Вижте кои са те!

прочети още
Върховете в България
1 юни 2021

Интерактивна карта на върховете в България.

прочети още
Седем съвета как да изберем обувки за планината
1 юни 2021

Ще се фокусираме върху трисезонните планинарски обувки. Сферата на тяхното приложение обхваща условията в планината, характерни за късната високопланинска пролет, лятото и до късната есен. Здравата и надеждна конструкция на някои модели ги прави подходящи и за ограничена употреба през зимата. Това са най-често високи и стабилни обувки, хващащи здраво глезена, предпазващи стъпалата от негативни въздействия и имат известна поддържаща функция, спомагайки работата на стъпалото при носенето на тежка раница.

прочети още
Бази на ПСС
1 юни 2021

БАЗИ НА ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА (ПСС)

прочети още
Рила: В облаците на Рила
12 март 2021

НАЙ-ВИСОКАТА ПЪТЕКА. От вр.Дено до вр. Манчо пътеката минава над 2700 м.н.в. като изкачва 9 от 12-те най-високи рилски върхове (вижте в таблицата). Маршрут: Х.Чакър войвода- вр.Дено- Иречек- Мусала- Близнаците- Маришки чал- Манчо- х.Заврачица- х.Чакър войвода

прочети още
Рила: Боровец- х.Заврачица- х.Белмекен- вили Костенец
11 март 2021

Пешеходен преход в Рила по следния маршрут: Боровец- х."Чакър войвода" - х."Заврачица"- вр.Янчов чал- Казаните- Ушите- Сивричал (Острец)- х."Белмекен"- Вили Костенец

прочети още
Рила: Скакавица- Отовица- Мальовица
10 март 2021

Пешеходен преход в Рила по следния маршрут: Зелени преслап- Скакавица- вр.Кабул- вр. Отовица- х.Вазов- вр.Додов-вр.Мальовица- х.Мальовица- ЦПШ- х.Пионерска- Зелени преслап

прочети още
Рила: Дено- Мусала- Ибър- Долна баня
10 март 2021

Пешеходен преход в Рила по следния маршрут: Боровец- вр. Шатър- вр.Дено- вр.Иречек- вр.Мусала- вр.Маришки чал- вр.Янчов чал- Казаните- Ушите- Айряндере- х.Венетица- Долна баня.

прочети още
Рила: Говедарци- Мечит-Кобилино бранище- вр.Г.Купен- БАК- ЦПШ
10 март 2021

Пешеходен преход в най-красивия дял на Рила- Мальовишкия. С.Говедарци- хижа "Мечит"- Будачки камък- вр.Голям Мечит- заслон "Кобилино бранище"- заслон "Страшното езеро"- вр.Голяма Попова капа- вр.Голям Купен (първенец на дяла)- заслон "БАК"- хижа "Мальовица"- ЦПШ

прочети още
Рила: Х."Чакър войвода"- вр.Дено- Мусала- Близнаците- Манчо- х."Заврачица"- х."Чакър войвода"
8 март 2021

Пешеходен преход в Рила по следния маршрут: х."Чакър войвода"-вр.Шатър- вр.Дено- Сфинкса- вр.Иречек- вр. Малка Мусала- Трионите-вр. Мусала- Преслапа- вр. Малък и Голям Близнак- вр. Маришки чал- вр.Манчо- х."Заврачица"- х."Марица" - Саръгьол- х."Чакър вйвода"

прочети още
Рила: Боровец- х.Чакър войвода- х.Заврачица- Мусала- Ястребец
3 март 2021

Двудневен пешеходен преход в Рила. Боровец - Ситняково- Чакър войвода- Заврачица- вр. Манчо- вр.Маришки чал- вр.Близнаците- вр.Мусала- лифт Ястребец.

прочети още
Пирин: Х.Вихрен- вр.Вихрен- Казаните- х.Бъндерица + Окото
6 март 2021

Пешеходен преход в Пирин за изкачване на връх Вихрен 2914 м., най-висок в планината.+ преходчето хижа Вихрен- езеро Окото

прочети още
Стара планина: Пирдоп- Паскал- Бенковски- Вежен- Клисура
5 март 2021

Пешеходен преход в Стара планина по маршрут: Пирдоп- х.Паскал- вр.Паскал- х.Балкански извори- х. Бенковски- х.Вежен- вр.Вежен- Клисура.

прочети още
Стара планина: С. Габарево- х.Соколна- вр.Мазалат- вр.Триглав- Тъжа- вр.Ботев- Карлово
9 март 2021

Пешеходен преход в Стара планина по следния маршрут: с.Габарево- х.Соколна- Танас тепе- вр.Мазалат- Пиргос- М.Кадемлия- Г.Кадемлия- Русалийски проход- Русалиите- Юрушка грамада- Параджика- з.Маринка- вр.Ботев- з.Ботев- х. Левски- х. Балкански рози- х. Хубавец- Карлово

прочети още
Стара планина: Шипка- Узана- х.Мазалат- х.Тъжа- с.Тъжа
28 февруари 2021

Пешеходен преход в Стара планина по маршрут: Шипка-хижа "Узана"- "Хлебна"- хижа "Мазалат"- Пеещи скали- Русалийски проход- хижа "Тъжа"- Кадемлийско пръскало- село Тъжа.

прочети още
Славянка: С. Парил- Парилска седловина- Голям Царев връх- Гоцев връх.
4 март 2021

Пешеходен преход в Славянка. Село Парил-х."Славянка"-Парилска седловина-Койнар-Голям Царев връх- Гоцев връх. Пътеписът за маршрута е: Планината Славянка- непознатата красавица .

прочети още
Родопи: До Вейката- най-южната точка на България
2 март 2021

Пешеходен преход в Родопите, до най-южната точка на България- вр.Вейката 1463 м. С възможност за снимане на Егейско море.

прочети още
Родопи: Превала- Перелик- вр.Орфей - с.Мугла- Чаирски езера- с.Триград- с.Ягодина
2 март 2021

Преход в Родопите по маршрут: Превала- хижа Перелик- вр.Перелик (подсичане)- вр.Орфей 2188 м.(+ отбивка: х.Ледницата, пещера Ледницата- Гела)- с.Мугла- Чаирски езера- с.Триград- с.Ягодина

прочети още
Родопи: По Римския път в Родопите
27 февруари 2021

Преход в Родопите по маршрут: хижа "Върховръх"- хижа "Модър"(изгоряла)- хижа "Персенк"- Глухи камъни- хижа "Изгрев"- Чепеларе

прочети още
Средна гора: С.Богдан- вр.Богдан- Копривщица
1 март 2021

С. Богдан- х.Средногорец- вр.Богдан (първенец на Средна гора) - Копривщица

прочети още
Вело- Родопи: Обиколка на Голям Беглик
26 февруари 2021

Стил: Крос кънтри Приятен маршрут около язовира.

прочети още
Вело- Родопи: Цигов чарк- Дорково- Цигов чарк
26 февруари 2021

Стил: Крос кънтри с елементи на шосейно

прочети още
Вело Странджа: Странджанска зеленика
25 февруари 2021

Стил: Крос кънтри в пресечен терен. Маршрут със средна трудност. Изискава се по-добра физическа подготовка и здраво, и леко колело. Добре е предварително да е разучен или с качена подробна карта на gps-a. Много разклонения и горски пътища. Насечен терен и много паднали дървета в участъка: Скока- Трионски дол.

прочети още
Вело- Странджа: Черноморска Странджа, около Приморско
25 февруари 2021

Стил: Крос кънтри с елементи на шосейно Приятен, асфалтов маршрут с изкачване след Фазаново

прочети още
Вело- Странджа: Велообиколка в резерват Ропотамо
24 февруари 2021

Стил: крос кънтри. ( пеш до Лъвската глава около 2х1,9 км). Лек, обзорен маршрут. Минава през територията на резерват Ропотамо. С красиви гледки към Странджа и Черно море.

прочети още
Вело- Сакар. Обиколка на Сакар
23 февруари 2021

Стил: Крос-кънтри. Дължина на маршрута: 62.7 км. Асфалт > 50%. Минава се през вр.Вишеград, най-високия в Сакар, ако ви допуснат военните. Препоръчително каране: през цялата година. Вода: само в селата. Опасност: змии.

прочети още
Вело-Краището: Раждавица- Босилеград- Уйно- Раждавица
23 февруари 2021

Дължина на маршрута: 75 км. Само асфалт. Кара се по поречието на р.Дъждовница. Минавата се много села в България и в Сърбия. Може да се мине през митницата само с лична карта. 80% от населението в сръбските села е българско. Препоръчително каране: в сезона на черешите (края на май, началото на юни).

прочети още
Нашите планини
5 януари 2021

Нашите планини са обединени в няколко групи. Те са:

прочети още
Рила
1 юли 2017

Рила, със своя връх Мусала 2925м., е най-високата планина на Балканския полуостров и шестата по височина планина в Европа. По-високи от нея са: Кавказ (връх Елбрус - 5642 м), Алпите (връх Монблан - 4807 м), Сиера Невада (връх Муласен - 3478 м), Пиренеите (връх Ането - 3404 м) и вулканът Етна (3329 м).

прочети още
Пирин
29 юни 2017

 Пирин, с най-високият си връх Вихрен 2914 м., е втората по височина планина в България. Тя е трета по височина на Балканския полуостров /Рила 2925м., Олимп с Митикас 2918 м./ и осма в Европа. Площта на Пирин  е 2585 м2 със средна височина 1033 м. Дължината му е малко над 60 км, а ширината малко над 40 км. На запад граничи с долината на река Струма, на изток с долината на река Места, на север седловината Предела /1142 м./ го отделя от Рила, а на юг Парилската седловина /1170м./ го разграничава от планината Славянка.

прочети още
Стара планина
28 юни 2017

Стара планина е третата по височина планина в България. Тя има  площ от 11 596,4 км2 и разделя страната на почти две равни части: Северна и Южна България. Планината се простира от запад /устието на р.Тимок/  до нос Емине на изток.  Дължината й е 555 км, а ширината  от 15 до 50 км. Средната надморска височина е 722 м. 

прочети още
Витоша
27 юни 2017

Витоша със своя най-висок връх Черни връх 2290 м. е четвъртата по височина планина у нас. Площта й е 278 км2 и средна надморска височина 1382 м. Има куполообразен релеф. Тя се издига в непосредствена близост до столицата София, което я прави една от най-посещаваните наши планини. Известна е дълбока древност с името си Скомиус /остра планина/

прочети още
Осогово
25 юни 2017

 Осогово, със своя най-висок връх Руен 2251 м., е петата по височина планина в България. Тя е най-северната планина от Осогово-Беласишката група. Дължината й е 110 км, а широчината малко над 45 км. като по-голямата й част се намира в БЮР Македония. Велбъждката седловина /1160 м./ отделя планината от  Краището, а на юг седловината Черната скала /930 м./ я разделя от планината Влахина.

прочети още
Славянка
20 юни 2017

Славянка, със своя най-висок връх Гоцев връх 2212 м., е шестата по височина планина у нас. По високото й било минава границата ни с  Гърция. Популярна е със своето име Али ботуш. В Гърция Славянка се приема за част от Пирин и за това са наречени с общото име Орбелус. Границата й с Пирин преминава през Парилската седловина /1170 м./. На юг от нея, в Гърция, са планините Сенгелска, Шарлия и Черна гора.

прочети още
Беласица
8 юни 2017

Беласица, със своя най-висок връх Радомир 2029 м., е осмата по височина планина в България. Тя е най-южната от Осогово-Беласишката група. Тя е гранична планина между България /20%/, Гърция /45%/ и Македония/35%/. Дължината й от изток на запад е 63 км., а ширината й в източната част е 7-9 км., т.е. тя представлява една висока  двукилометрова "стена". Площта й е около 670 км2. На изток граничи с Рупелския пролом на р. Струма, на запад с Костенурската седловина в Македония.

прочети още
Средна гора
4 юни 2017

Средна гора е разположена на юг от Стара планина. Може да изглежда като нейната по-малка сестра, но тя е по-възрастна с няколко милиона години.  Планината се простира на 285 км от запад на изток. За западна граница се приема Панчаревския пролом на река Искър. По-точно стената на язовир "Панчарево". За източна точка се приема Зайчи връх/Таушан тепе/, който се намира до завоя на Тунджа и е в пределите на античния град Кабиле.

прочети още
Странджа
1 юни 2017

Странджа се протира на около 10 000 км2, което я прави  третата по площ българска планина.  По-голямата част от нея се намира в Турция, както й най-високият й връх Махиада 1031 м. У нас най-високата й точка е врх Голямо Градище 709/10 м. над Малко Търново.

прочети още
Други планини
1 май 2017

Много планини има в България.

прочети още