Социални Мрежи
Каталог

Какви предимства има трислойното обличане?

1 април 2022
Какви предимства има трислойното обличане?

Било поради тихата красота, която носи със себе си, поради по-привлекателното за някои студено време, или просто поради възможността за зимни спортове, зимата е любим сезон на много хора. Дали човек е любител на зимния сезон или не, е нещо субективно, но когато става въпрос за правилно обличане в месеците с по-ниски градуси, то всички трябва да следваме едни и същи правила. За топлите месеци също е важно да използваме правилото на трислойното обличане.

Трислойно обличане. Трите слоя облекла. 

Зимата е един от най-капризните сезони и правилото за трислойното обличане трябва да бъде спазвано от всички, извършващи дейности на открито в студа. Правилното зимно обличане включва в себе си три слоя дрехи:

  1. Първи слой съставен от термо бельо/ термо блуза или охлаждаща тениска през лятото
  2. Втори слой съставен от блуза втори слой, термо суичър, полар  или пухено яке
  3. Трети слой съставен от технологично водонепромокаемо яке или ски яке

 

Термобельо

На първо място слагаме термобельото, защото е от фундаментално значение. Съвременното термобельо е направено или изцяло от изкуствени влакна или от комбинация от естествени и изкуствени като някои прибавки към платовете защитават срещу микроби и миризми. Основните задачи на термобельото е да запазва телесната температура и да извежда потта навън. Също така да приляга меко и удобно към тялото, да държи топло при студени условия, да има лека и еластична материя, която да не ограничава движенията и да е с технология, която да помага отвеждането на влагата към втория слой на облеклото. Термобельото може да бъде от изкуствени влакна или от мерино вълна. Възможно е комбинация от две или три материи.  Кройката може да  е по-свободна или да е прилепнало по тялото. Има модели, които са безшевни или с плоски шевове за по-голям комфорт. Напоследък много нашумяха облеклата с мериносова вълна, защото този тип вълна е мека, не дразни кожата, естествен материал е и има много добра термоизолация.
 
 
 

COOL DRY технология

Блузите с Cool Dry влакна изсъхват много бързо.  Те не задържат телесната топлина. Тяхната цел е да охлаждат тялото. Обикновено Cool Dry тениските се използват като първи и последен слой при активни спортисти навън или вътре. Ако се смеси с памук става изключително удобна ежедневно облекло.
 

Термо блузи

Втори слой ( понякога може да бъде и първи) на трислойното обличане. Добра идея е да инвестираме пари за качествена термо блуза за зимния сезон. Когато го правим трябва да сме наясно какво да търсим. Ще разпознаем добрата термо блуза по изработката, която трябва да е от бързосъхнещ, технически, антибактериален, удобен и дишащ материал. 
Добрата термо блуза трябва да е фина и приятна на допир, да изпарява бързо и ефикасно влагата, да отвежда запотяването и телесната топлина по време на активност, да има антибактериална изработка, които допълнително да унищожава микробите и възможността за поява на нежелана миризма и, естествено, да осигурява топлина.   
 
 
 

Термо суичер, полар и пухено яке 

 
Вторият слой на зимното обличане предоставя известни възможности за избор. Обикновено изборът е полар, термо суичер или пухеното яке, а основно предназначение на втория слой е именно осигуряването на изолация. Неговата цел е да задържа телесната топлина и да създаде въздушен джоб около човека, който да ограничи значително топлообмена между него и студа. При избора на правилната дреха е разумно да се вземе предвид и нивото на самия студ, защото дрехи изработени от един вид материал защитават по-силно от друг вид материал и така например, когато е по-студено е добра идея да заложим на термобельо от вълна и/или втори слой от вълна и пухено яке и като трети слой яке мембрана, а когато времето омекне можем да използваме термобельо или термоблуза и директно технологично яке тип мембрана като така прескачаме единия слой.
 
 
 

Технологични и ски якета

 
Последният трети слой на зимното обличане. Основната задача на този слой е да действа като външна обвивка срещу студа. Той е външната крепостна стена, деляща студа от вашето тяло и е важно да отделим време за правилен избор. Технологичните и ски якетата трябва да осигуряват здравина, издръжливост, комфорт при движение и изключителна защита от вятър, сняг, дъжд и студ. Истински добрите ски и технологични якета трябва също така да имат способността да отделят влагата, която постъпва от тялото, а съвременните материи са изключителни в тази област. Има различни класове якета. По-скъпите якета предлагат по-висок воден стълб, повече екстри  - повече джобове и др., RECCO система за откриване при лавини, по-хубав дизайн. 
 
 
 
Най-важното е да съблюдаваме външния мембранен слой да е последен и вътрешните слоеве да са от добри материи, така, че да топлят и да позволяват на излишната влага да излиза навън.
 

Предимства на трислойното обличане

Можем да обобщим от казанато по-горе следните преимущества да се обличаме с няколко слоя облекло:
 
1. Много по-голяма лекота, защото специализираното облекло има качествени характеристики, не е нужно да бъде дебело за да топли и изолира добре.
 
2. По-голяма гъвкавост при различните температури. Може да използваме 2 или 3 слоя в зависимост от това какво е времето, а и има разлини видове материи и типове дрехи за всеки слой.
Какъв тип дреха и кой модел ще изберете – това зависи от вашия личен вкус.
 
3. Изключително добра дишаемост - всеки по-долен слой изхвърля излишната влага от тялото към следващия горен слой. Винаги сте сухи.
 
4. Горния слой е водоустойчив и представлява абослютна защита от вятър, дъжд, сняг.