Социални Мрежи
Каталог
  • Начало /
  • Новини /
  • Маратонки, олекотени или тежки туристически обувки да изберем за преход?

Маратонки, олекотени или тежки туристически обувки да изберем за преход?

5 юни 2021
Маратонки, олекотени или тежки туристически обувки да изберем за преход?
Отговорът на въпроса кои са най-подходящите обувки за един бекпекър не е еднозначен – оказва се, че това всъщност е един доста сложен въпрос. В действителност, малко вероятно е да получите едновременно логичен и пълен отговор, дори и от опитни пътешественици и туристи, защото всеки има свои собствени виждания и мнение, които могат да бъдат коренно различни и строго индивидуални.
 
Първо, видът на обувките зависи от конкретните условия и от сезона. За планинарство, туризъм през зимата или извън сезона, както и за изкачването на височини, където се очакват много сняг и лед, са необходими специални за тежките условия високи туристически обувки. За такива случаи са подходящи например обувките STADOR.
 
Да приемем, че в конкретния случай става въпрос за туризъм в по-умерена климатична обстановка, когато повечето обувки биха свършили работа. От друга страна, има много видове туристически обувки и алтернативни решения, каквито са туристическите сандали, така че за максимална простота ще разгледаме въпроса маратонки или туристически обувки?
 
Дълго време, много опитни туристи като Колин Флетчър, например – писател и един от първите бекпекъри (макар че той е почитател и на туристическите сандали) - са използвали високи обувки, защото са им осигуравяли стабилност и устойчивост, а и маратонките тепърва са щели да бъдат усъвършенствани. Ето защо туристическите обувки се превръщат в изпитан и сигурен подход.
 
През последните десетилетия стиловете на туризъм драстично са се променили. Пътешествениците с по-малки раници като Рей Жарден (който неведнъж минава Тихоокеанския хребетен път, пътеката на Континенталния вододел и Пътеката на Апалачите) подкрепя идеята за по-леки раници, минимално оборудване и използването на маратонки.
 
Основните предимства на маратонките пред обувките са:
  - Малко собствено тегло. Това е основното предимство на маратонките, тъй като те значително намаляват умората при преминаване на дълги разстояния. След ходене с  тежки туристически обувки, разликата е очевидна. Това също така дава възможността за преминаване на по-големи разстояния на ден. Опитните туристи с леки раници и обувки обикновено минават с около 50 км повече на ден, в сравнение с традиционалистите, залагащи на по-тежките обувки.
  -  По-голямо удобство. Не е нужно да ги носите дълго време, за да се напаснат на краката ви. Необходимо е единствено да ви бъдат по мярка.
  -  Отлична подвижност и ловкост при катерене.
  -  Въпреки че не са съвсем водоустойчиви, те изсъхват изключително бързо, така че преминаването през рекички и газенето в потоци вече не е проблем. По принцип, ако носите вълнени чорапи, преходите с мокри крака не създават сериозен дискомфорт (освен ако не е студено или условията не налагат краката ви да останат мокри в продължение на дни). За повечето кожени или Gore-tex обувки, след като веднъж са подгизнали, са необходими дни, за да изсъхнат напълно. Тъй като това е доста неприятно, повечето туристи предпочитат да свалят обувките си при пресичането на мокри участъци, което отнема време, или да носят втори чифт обувки.
  -  По-евтини са.
 
Маратонките COOL на Alpina са модел от 2015 г. и са едни от най-продаваните продукти в нашия магазин. Те са стабилни, анатомични, подходящи за летен туризъм, за продължителни разходки и екскурзии, както и за града.
 
Недостатъците на маратонките са:
 
  -  В повечето случаи не са водоустойчиви и краката ви могат да изстинат в условията на сняг или студена вода. Ниските обувки с водоустойчива Gore-tex мембрана също не помагат особено, тъй като водата или снегът в крайна сметка ще достигнат до краката ви.
  -  Не осигуряват опора за глезените, за разлика от по-високите туристически обувки. Това е значителен проблем за хората със слаби глезени, както и за тези, които са свикнали да носят боти. Освен това, ако вашата раница е по-тежка, вероятността да изгубите баланс и да се стигне до контузии значително се увеличава. Хората, които залагат на маратонки, отбелязват факта, че чрез тях подобряват издръжливостта си и подсилват глезените си, което е по-добрият вариант в сравнение с това да разчитате на своите високи туристически обувки за защита.
  -  Гъвкави подметки. Някои хора твърдят, че трябва да имате по-твърди подметки, за да можете да носите по-тежка раница, но това обикновено няма съществено значение при условията на равнинен терен и ходенето по асфалтирани улици в градове и села. Твърдите подметки осигуряват малко по-добра защита срещу острите скали и са абсолютно задължителни за алпинизъм или за преминаването на стръмни снежни склонове.
  -  Краката ви стават по-мръсни, тъй като през повечето маратонки се просмуква прах.
  -  Липса на издръжливост. Може да ви се наложи неколкократно да смените обувките си в рамките на един сезон.
 
Може да използвате и междинен вариант между туристическа обувка и маратонка -туристическите маратонки Viper low, които имат водоустойчива и дишаща мембрана.
 
Факт е, че много бекпекъри използват успешно и двата типа обувки, въпреки че все по-голяма част от тях залагат на по-леките раници и олекотените маратонки винаги, когато имат възможност. Повечето от най-бързите пътешественици предпочитат за лятото по-леки обувки.
 
Ако планирате да се отдадете на пътешествие с раница на гръб и не се очаква да има снежна покривка и студ, нашата препоръка е да изпробвате олекотени маратонки, но имайте предвид следното:
 
  -  Ако нямате значителен туристически опит или теренът е тежък и неравен, има сериозен риск да навехнете глезена си. Важно е да развиете тези мускули постепенно. Не предприемайте грандиозни преходи преди да сте уверени в здравината и издръжливостта на краката си.
  -  Както при всеки туристически поход, уверете се, че разполагате с аптечка и всичко необходимо, за да се справите с евентуални наранявания и навяхвания на глезените. Добре е също така да не се движите сами, за да има кой да ви помогне при необходимост.
  -  В същото време, препоръчително е вашата раница да бъде максимално лека. Само по себе си, това има много предимства, но и значително намалява риска от наранявания и умора, а и несъмнено увеличава удоволствието от всяко пътуване и ви позволява да оцените предимствата на маратонките. Съберете багажа си внимателно. Оставянето или пренебрегването на нещо важно може да застраши вашата безопасност.
автор: extreme