Социални Мрежи
Каталог

За първи път на планина

10 юли 2021
За първи път на планина
 Ако Ви е писнало от шума и забързания начин на живот в големия град и искате поне за малко да се насладите на тишина, спокойствие и красотата на природата, значи един уикенд в планината е точно това, от което се нуждаете. Ето списък на нещата, които задължително трябва да вземете със себе си.
 
 Защо да отидете на излет? На много хора им е трудно да си представят живота си без автомобил, но, ако оставите превозното си средство, можете да се насладите на гледки, които просто няма как да видите по друг начин. Един излет или по-сериозен планински преход сред природата ще Ви даде възможност да видите нейната истинска красота и дори за няколко часа или няколко дни да се отървете от стреса на шумната и мръсна градска среда. Можете да вземете със себе си децата, приятелите или кучето си и да преживеете едно приключение, което ще помните дълго.
 
От какво ще се нуждаете?
Ако ще ходите на преход или излет в планината, трябва да сте напълно наясно, че не отивате на хотел и няма да можете да разполагате с много от удобствата на модерния свят, но в това се крие очарованието на преходите. Имате възможност да изпитате съвсем ново преживяване, да излезете от зоната си на комфорт и да проверите своята издръжливост. Ето няколко задължителни елементи от екипировката, които трябва да вземете:
 
•    Туристическа раница – Има два вида туристически раници: с вътрешна и външна рамка. Тъй като са по-леки и с по-малки на размери, моделите с вътрешна рамка са подходящи за повечето начинаещи планинари. Не се препоръчва използването на обикновени раници, защото при тях няма равномерно разпределяне на товара и имат значително по-малка вместимост. При туристическите раници централна роля играе тяхната рамка. Нейната задача е да разпределя равномерно тежестта на товара и да прехвърля част от тази тежест от раменете върху вашия ханш. Важно при туристическите раници е да имат колан за кръста, който да улеснява тяхното носене, както и да имат голяма вместимост. Добре е да потърсите туристическа раница от здрав непропусклив плат, който ще държи вашия товар дори и в условия на дъжд.
 
Eто няколко възможности за избор на туристическа раница
 
•    Спален чувал -  Спалният чувал е повече от задължителен не само при дълги преходи, а във всички ситуации, които включват преспиване на открито. Много е важно да поддържате спалния си чувал сух и да не взимате възможно най-затоплящия спален чувал. Колкото повече топли, толкова по-тежък и обемен ще бъде той. Ние препоръчваме спалните чували Husky. Те предлагат изключителна топлина, много ниско тегло, разнообразие от размери и всичко това на съвсем достъпна цена.
•     Спална постелка– Не, тук не става въпрос за постелката, която ползвате за йога. Нуждаете се от удобно самонадуваемо шалте, което да Ви гарантира спокоен сън, защото сънят е изключително важен, особено в планината. В края на деня след дългия и изморителен преход със сигурност ще се нуждаете от сериозно количество сън, за да можете да възстановите силите си.
•    Туристически обувки – Те са абсолютно задължителни за всеки планинар и със сигурност ще се нуждаете от тях. Това е един от най-важните елементи от вашето туристическо оборудване и не трябва да правите абсолютно никакви компромиси с качеството. Висококачествените туристически обувки могат да издържат дори десетилетия, така че малко по-голямата инвестиция определено ще си заслужава. Най-важното качество на тези обувки е да предпазват глезените и ходилата, а в същото време трябва да са произведени от висококачествена материя, която не пропуска вода и пази краката сухи дори в условия на валежи.
    
 В зависимост от сезона ще се нуждаете и от шапка и чифт висококачествени слънчеви очила, които да предпазват очите.