Социални Мрежи
Каталог

Какво е Gore Tex?

10 юни 2021
Какво е Gore Tex?

В следващите редове ще изброя предимствата на GORE-TEX-овата материя в сравнение с останалите, както и недостатъците /които всъщност май въобще ги няма като изключим цената/. И тъй като едно такова облекло струва с пъти повече отколкото обикновеното, то не е много подходящо за обикновения българин. Но ако можете да си го позволите и сте запален фен на планините и на спортовете от типа „Outdoor“, то определено ще ви свърши много добра работа. А иначе си карайте с досегашните дрехи – все пак при първите изкачвания на Еверест тази материя не е била разработена. :-)))

GORE-TEX-Guaranteed to keep you dry

GORE-TEX-овото облекло има много добри качества, благодарение на които Вие оставате сухи независимо от времето и атмосферните условия. То е комфортно, водонепроницаемо, не пропуска вятър и „дишащо“, което пречи на запотяването. Освен това от производителя се предлага възможността, ако останете недоволен от изделието да го върнете, като си получите всичките пари /последната възможност е много интересна за българина, но надали важи в българските туристически магазини/

Мембраната е изключително тънка и лека, но има голяма химична и механична издръжливост и затова издържа на сравнително големи натоварвания /по-добре не проверявайте умишлено това качество/.
Мембраната се състои от политетрафлоуретилен и притежава около 1,4 милиарда микроскопични пори на всеки квадратен сантиметър. Тези пори са около 20 000 пъти по малки от водната капка, но същевременно 700 пъти по-големи от молекулата на водната пара. Именно затова водата не може да премине през изделието, но парата /потта/ се отстранява безпрепятствено. Чрез своята структура, мембраната предпазва от вятър.

 

 

 

Какво означава водонепроницаем

GORE-TEX-овата мембрана не само се състои от водоотблъскващи синтетични материали, а тя не пропуска водата доста продължително време. Водната капка е около 20 000 пъти по-голяма от порите и затова не може да проникне в структурата. Според стандартите едно облекло е водонепроницаемо, ако издържа 1,3 м воден стълб. В практиката обаче, често при седене или при търкането в колената се получава доста по-високо налягане.
GORE-TEX-овата мембрана не позволява проникването на вода дори и при екстремни ситуации и поддържа тялото продължително сухо дори и при непрекъсващ дъжд и вятър.
Решаващо за качеството на готовия продукт е всички шевове да са обработени по специален начин, за да не прониква през тях вода. Това се постига чрез тяхната специална обработка, която всъщност оскъпява продукта.
Всички продукти преди да бъдат пуснати на пазара се тестват в специални симулатори на дъжд, за да се установи със сигурност, че са наистина водонепропускливи.

GORE-TEX-ови ламинати

За производството на GORE-TEX-ови ламинати мембраната се свързва неподвижно с различен текстил. Ламинатите са много дълготрайни и издръжливи и не пропускат вода и вятър, като същевременно запазват дишащата способност.
Според областта на приложение се произвеждат най-различни ламинати

  • GORE-TEX-ов двуслоен ламинат
  • GORE-TEX-ов трислоен ламинат
  • GORE-TEX Z-liner
  • GORE-TEX PacLite Laminat

Какво означава „дишащ“

Едно облекло е „дишащо“, когато позволява на отделяната, от тялото, парообразната пот, да се отстранява на вънка безпрепятствено.
„Дишането“, както и водонепроницаемостта е много важно за удобството при вървене. Според облеклото и околността човешкото тяло отделя средно по 0,06 литра вода за час. При леко напрежение – разходка – водоотдаването нараства до около 0,5 литра за час. При голямо физическо натоварване – бягане, каране на колело, катерене, каране на ски и др. – количеството на отделената вода нараства до четири литра за час. Ако дишащата способност на облеклото е недостатъчна за отвеждане на парите, те се задържат по облеклото, което води до неприятно усещане. GORE-TEX позволява бързото премахване на потта, и се грижи за по-добрия комфорт на тялото,
НО – GORE-TEX-овото облекло не е климатик
Макар и по този начин облечен Вие пак можете да се изпотите. Ако при някакво екстремно физическо натоварване количеството на отделената от Вас вода нарастне, то тогава тя няма да може да се отвежда изцяло. По този начин тя ще кондензира от вътрешната страна на облеклото и ще се задържи върху бельото. Все пак след известно време тя отново ще се изпари и Вие ще останете сухи.

Удобство и комфорт при носене

За да се чувствате комфротно Вие трябва да изберете правилното облекло. Добре ще Ви бъде когато, нито треперете от студ, нито се потите от горещина. Това състояние е факт когато постигнете равновесие между отделяната и отдаваната топлина от тялото. Чрез облеклото се контролира транспорта на топлина. Именно тук стои и най-важната функция на облеклото. Комфорта зависи от фактори като телесната кондиция, степента на активност, температурата и облеклото. Чувството на комфорт е различно за всеки човек и затова не може да бъде измерено предварително.

Как работят отделните слоеве

Модерния начин на обличане се състои от един отвеждащ водата, един изолиращ и един предпазващ слой. За оптималното контролиране на топлинния поток е необходимо правилното комбиниране на отделните слоеве. Според температурата и степента на активност се избира подходящия строеж на начина на обличане.
влагоотвеждащ слoй /бельо/
Този слой се носи директно върху кожата. Състои се обикновено от полипропилен, който за разлика от памука не поема влагата а я предава върху следващия слой от облеклото
изолиращ слой
Този слой се облича върху влагоотвеждащия и може да се състои от различни изолиращи материали – в модерните облекла се предпочитат полиестерните флийсове, тъй като те имат сопсобноста да топлят дори и в мокро състояние, а освен това съхнат по-бързо в сравнение с естествените влакна. За изолиращия слой са особено подходящи продуктите WINDSTOPPER Fleece.
предпазващ слой
Този слой се носи в зависимост от температурата и атмосферните условия или върху влагоотвеждащия слой или върху изолиращия. Той е решаващ за комфорта на цялото облекло. Мокрото облекло ускорява загубата на топлина и води до неприятно усещане. За да бъде предотвратено това външния слой не трябва нито да поема вода, нито да я задържа. Освен това този слой трябва да има голяма „дишаща“ способност, за да не се задържа отделената от тялото влага във вътрешните слоеве. GORE-TEX-овото облекло предпазва топлината на тялото от вятър и със това си свойство е идеалното решение за предпазващия слой.

Поддръжка на облеклото от GORE-TEX

Живота на всяко облекло зависи силно от правилното му поддържане. За това внимавайте винаги за предписанията на етикета.
Функцията на GORE-TEX-овата мембрана се запазва след многократно пране. Повечето модели могат да се поддържат както останалото облекло

  • могат да се перат /max до 40 градуса
  • издържат на химическо чистене
  • могат да се сушат в сушилня

НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ОМЕКОТИТЕЛИ
Не забождайте никакви значки и подобни изделия, както и не нарушавайте целостта на мембраната по никакъв начин, тъй като това води до проникване на вода и съответно до влошаване на качеството и.
Импрегниране
Импрегнирането намалява проникването на влага допълнително, със което може да се намали загубата на топлина. То няма влияние върху качествата на GORE-TEX-овата мембрана. Повърхността на този вид облекла се импрегнира още при производството им. Тъй като импрегнирането не е много дълготрайно, то трябва да бъде поддържано с течение на времето – когато водата не се стича по повърхността.

Какво да правим със старото GORE-TEX-ово облекло

GORE-TEX-овите облекла са дълготрайни висококачествени продукти. При нормалната им употреба те издържат много години. С течение на времето те загубват някои от първоначалните си свойства, но те могат да бъдат все още използвани. Затова не захвърляйте своето старо GORE-TEX облекло в боклука – а го предайте на съответното място за преработка – такива в България май няма / така като гледам скоро няма и да има/ – където то ще бъде преработено по специален начин и от него ще бъдат произведени нови GORE-TEX-ови модели.

гаранция

Ако не сте доволни от водонепроницаемостта, устойчивостта на вятър или от дишащата способност на вашето GORE-TEX-ово облекло, ние ще Ви го заменим или ще Ви възвърнем вложените в него средства /едва ли важи в българските туристически магазини/. GORE-TEX-овото облекло е правилната екипировка, когато става въпрос за спортове на открито. Това облекло ви помага да останете сухи и да се чувствате комфортно при всякакво време. То е удобно, водонепроницаемо, устойчиво на вятър, „дишащо“, лесно за поддръжка и ви се предлага с една много добра гаранция. С неговата помощ, Вие имате възможността да практикувате вашия любим спорт независимо от атмосферните условия.

Допълнителни GORE-TEX технологии

DRYLOFT
WINDSTOPPER – продуктите на GORE са непропускащи вятър, „дишащи“ и водоотблъскващи. Те се използват при много модели якета. Много са леки и предлагат много топлина при сравнително малък в сравнение с другите продукти обем. Те са подходящи за междинния слой в трипластовото обличане под GORE-TEX-овото яке. Това е най-добрия избор срещу вятъра и студа.
DRYLOFT
Тази материя се използва специално при производството на спални човали и якета, които изолират срещу студа чрез перушина. DRYLOFT-продуктите предпазват от влагата отвън и от кондензирането отвътре.

Оригинален текст: http://planini.hit.bg/saveti/goretex.html

http://duvi.airsoftbulgaria.com/?p=330