Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Основни съвети за вело-къмпингуване

7 юни 2021
Основни съвети за вело-къмпингуване
Вело-къмпингуването e един от най-екологичните начини на пътешествие и поради това се практикува от много приключенци по света. Този вид туризъм предлага не само начин на придвижване между т.А и т. Б, но и възможност да откриеш неочаквани дестинации, да опознаш нови места, култури и светове. 

Дори най-опитните вело-къмпингари допускат някои грешки, които може да струват скъпо. Вело-къмпингуването съвсем не е лесно начинание и е необходимо много внимателно да обмислите и предвидите всеки един детайл от пътешествието, за да е максимално приятно то.

Ето кои са най-често срещаните грешки:

1. Свръхбагаж

При вело-къмпингуването трябва да се стремите да сте максимално леки. Пресметнете внимателно всеки един грам, който поставяте в багажа си. Изберете максимално леки и компактни палатка, чувал, шалте, съдове, прибори, инструменти. Може да закупите такива от олекотени сплави като алуминий, титан, карбон. Важно е също колко тежат дисагите, багажниците, осветлението, светлоотразителите. За да направите колелото максимално леко, може да премахнете аксесоарите, които не са крайно необходими за дестинацията, към която сте се упътили, като например – калниците.

2. Подценяване на необходимостта от вода

Водата е ресурс от първа необходимост. Но тя тежи прекалено много, когато ни е излишна, и е прекалено ценна, когато липсва. Поради тази причина се информирайте предварително къде по маршрута може да презаредите с вода. Съобразявайте това с метеорологичните условия, в които се движите, както и с трудността на терена, по който преминавате. Ако имате дълго изкачване в много топло време, по-добре се запасете с повече вода, макар и тя да е тежка. Това може да ви спаси живота. Правилото е винаги да сте заредени догоре, защото е по-лесно да изсипете водата, отколкото да намерите такава, когато умирате от жажда.

3. Прекалено бързо темпо от Ден 1

Вело-къмпингуването може да е доста изтощително. То изисква влагането на големи физически усилия. Първият ден, когато все още не сте изморени, ще усещате, че имате много сила и може да карате по-дълго време. Но това в никакъв случай не трябва да означава, че трябва да изминете най-голямо разстояние. Когато планирате маршрута, предвидете първия ден за адаптация на тялото. Изминете по-кратко разстояние в сравнение със следващите дни, дори и да трябва да стигнете до крайната точка за деня без да сте изморени. По този начин ще позволите на тялото да понесе по-плавно увеличаващото се физическо натоварване и умората през следващите дни.

4. Лошо техническо състояние на велосипеда

Най-важното нещо при вело-къмпингуването е самия велосипед. Преди да потеглите се уверете, че той е в техническа изправност. Проверете жилата на спирачките (или спирачната течност, ако са хидравлични), проверете скоростите, веригата. Проверете има ли луфтове на главините, венците, вилката. Огледайте рамката за пукнатини – възможно е под тежестта на багажа да се получат дефекти. Уверете се, че багажниците и дисагите са хванати максимално здраво и багажът няма да изпадне. Имайте предвид, че нездраво закрепения багаж може да доведе до падания и сериозни наранявания. Предвидете необходимия комплект с олекотени инструменти.

5. Липса на средства за навигация

Не разчитайте единствено на навигацията на мобилния си телефон. Предвидете отделно GPS устройство и най-добре се презастраховайте с хартиена карта за случаите, в които няма да има къде да заредите батериите на мобилните устройства. И също така - научете се предварително да работите с карта и компас.

Ако спазвате тези 5 основни правила на вело-къмпингуването, със сигурност ще имате едно приятно приключение. Насладете се на пътешествието!

автор: camping.bg