Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Какво е софтшел?

3 юни 2021
Какво е софтшел?
 

Soft-shell технологията е въведена в производство и употреба още през 80-те, но дори до днес все още се забелязва в голям мащаб недооценяване на качествата и неразбиране на правилната употреба на тези материи в планинарството. А те определено могат много да допринесат към преживяванията ни в планината. 

Като активни планинари и активни потребители на софтшел дрехи в голяма част от престоя ни в планината смятаме, че тези пропуски трябва да бъдат запълнени и да се запознаем малко по-добре с концепцията, която стои зад тези дрехи. Не за друго, а именно защото те са изключително практични и дават на носещия им несравнима гъвкавост при употреба.

Всички сме запознати с hard-shell концепцията – дрехи, чиято функция е да ни предпазят от влиянието на тежки и лоши атмосферни условия, когато пребиваваме или извършваме дейност на открито и в планината – така наречената “твърда” “черупка” – непробиваемият от времето слой дрехи, до който опираме в най-тежките условия и носим най-отгоре. Характерното за тези дрехи е почти пълната защита, която осигуряват срещу дъжд и сняг. Повечето hard-shell конструкции, като резултат от високата си водонепромокаемост (модерните модели са практически водонепромокаеми като материя) имат относително ниска до практически неприложима дишаемост в голям обхват от атмосферни условия. Това може да доведе до потене при активно движение и произтичащите от него проблеми.
Въпреки напредването на технологиите в тази сфера, хардшеловете остават с ниска дишаемост, когато се отнася до много активно и бързо движение, генериращо голямо количество топлина и съответно – пот – която при студено време може да е сериозен проблем. Повече за произтичащите от това проблеми може да прочетете в ТАЗИпреводна статия. 

Какво, тогава, представлява една Soft-shell дреха?
Първите софтшели се появяват на пазара във Великобритания и са дреха, специално разработена за нуждите на местните катерачи и подвизите им в печално известните с отвратителното си време британски планини – особено тези в Шотландия! 

Снимка: Guillaume Broust
Идеята на софтшел дрехите е да изпълнят – в условията на активно и интензивно придвижване – всички задачи, които един хардшел не може да изпълни добре поради конструктивните си особености – достатъчно адекватно дишане, от което произтича подобрена терморегулация, която е критична, особено в по-студено време. Освен това, софтшел дрехите предоставят относителна, но не пълна защита от лоши атмосферни условия – все пак дишаемостта води със себе си определени специфики.  


Софтшелите, най-просто казано, са двуслойна дреха. 
Отвън те са изградени от “дишаща черупка” със специфична оплетка от найлон или полиестер. Тя има ветроустойчиви и относителни водоустойчиви качества, но не е напълно водонепромокаема.

Вътрешният слой е подобен на base-layer. Направен е от вид микрофлийс, чиято основна задача е да регулира топлообмена ви и да отвежда влага (пот или външно проникнала вода) от кожата навън, към дишащия външен слой, където влагата се разпределя по повърхността и се изпарява, под действието на неспиращия топлинен генератор, който сте самите вие. 

По-просто обяснено, това означава, че софтшелът ви трябва да диша почти като тениска, да отвежда и регулира топлината ви, да съхне бързо, а също и да може да понесе известно количество (снего-) валеж, преди да пропусне влагата към тялото ви. 
Тези качества определят софтшела като дреха, която може да бъде използвана успешно и при *относителeн комфорт в много широка гама от атмосферни условия. Софтшелът също така може ефективно да замести цели ТРИ слоя в повечето от случаите:
1. Може да се ползва като първи слой в по-хладни или студени условия.
2. Може да се ползва като среден, изолиращ слой – вместо лек или средно тежък флийс/полар.
3. Най-хубавото – може да се ползва ЕДНОВРЕМЕННО и относително комфортно като трите слоя – първи, изолиращ и “мембрана” – отново в много широка гама условия. 

На практика се получава следното:

Софтшелите наистина дишат много добре. Не точно като base-layer, но дишат в пъти по-добре от всяка мембрана и в същото време предпазват много от вятър като само най-ураганните ветрове “пробиват” “меката черупка”.

Терморегулацията се получава отново много добре и микроклиматът на тялото ви е поддържан почти отличен, освен в най-най-екстремните условия. Това води като резултат, че софтшелът, веднъж намокрен, съхне много бързо.

Леки по сила и не твърде продължителни превалявания – до около час слаб дъжд при безветрие – не представляват никакъв проблем, тъй като самите вие, стига да се движите, стопляте влагата и я изпарявате обратно, докато тя е още между външния и вътрешния слой на дрехата. Когато се движите активно в мокро време ще усещате все едно сте влажни, но няма да ви е студено, освен в най-екстремните условия на проливен дъжд или мокър сняг, гарнирани за перфектен вкус със много силен вятър. 

Заради конструкцията на вътрешния си слой и предпазващите качества на външния, софтшелът може да бъде ползван вместо термобельо в по-студено време. Също така, може да се ползва вместо Fleece jacket като горен слой, или като изолиращ. Може да ползвате софтшелът си и като горен, защитен слой при леки превалявания.

 

Конструкцията на дрехата наистина позволява тя да бъде ползвана самостоятелно, замествайки едновременно общоприетите три слоя – първи, изолиращ и “мембрана” – в по-хладно време. Да! В по-хладно време наистина може да носите САМО софтшела си на голо. В такава ситуация, отварянето на централния цип на дрехата ви позволява да вентилирате едновременно все едно три слоя, тъй като дрехата играе ролята и на трите. А ако сте се движили интензивно в условия на различни температурни амплитуди ще оцените възможността за прецизна терморегулация, която софтшелът позволява. Тази концепция на работа е малко непривична отначало, но впоследствие може да стане ваш много верен съюзник на терен.

 


Всичко дотук изглежда страхотно! Остава обаче един голям въпрос, който повечето планинари ще зададат веднага! 

След като тази дреха се справя в голям спектър от условия, но не може да се справи с тогава, когато нашите безопасност и живот са съвсем сериозно застрашени, защо ми е въобще да я притежавам и да отделям пари за нея!?

 

Първата част на отговора на този въпрос се състои в честността ни спрямо себе си. Нека си признаем – за последните 1, 2…5 години…какъв процент от времето, прекарано в планина, т.е. колко дни от годината общо, сме прекарали в буря, подгизнали до кокал, премръзнали и т.н.? 
За повечето от нас честният отговор е “много малко; може би почти пренебрежимо малко”. Много хора просто не отиват в планината в лошо време, а проявяват разума да погледнат прогнозата и да адаптират решението си към променящите се нива на безопасност Горе.
Това практическо положение, независимо дали искаме да го приемем, или егото ни пречи, води до заключението, че на нас реално не ни е необходима hardshell мембрана за огромната част от времето, което прекарваме в планината. 

Не ме разбирайте погрешно! Мембраните са безценни, когато става въпрос за бури и наистина екстремните метео условия. Ползвам си мембраните с голямо удоволствие, когато се разрази наистина опасна буря. В над 90% от случаите обаче, това не ми се налага и мога да се “размина” с носенето на по-лека и по-универсална дреха – софтшел – който мога успешно да комбинирам с микрофлийс блуза или пухенка за изолация.
В сериозните бури, просто допълвам софтшела с мембрана, когато дъждът и вятърът станат непосилни за софтшела, или ако очаквам по-дълъг престой в тези условия. 
А за по-студените, зимни бури, които навяват в мен сняг с огромна сила, просто допълвам с изолиращ слой. 
И все пак, това е много балансова игра, в която трябва да се внимава и човек трябва много добре да познава собствените си граници, границите на безопасност на условията и начина, по който работят дрехите му. 

Втората част на отговора е по-скоро въпрос. 
Софтшелите са нещо като командосите от специалните части. Могат да бъдат ползвани изключително ефективно самостоятелно и като допълнение към основния “арсенал” от дрехи. Освен това, като цена са често три до пет пъти по-евтини от мембраните. 
Те са инструмент, който човек трябва много добре да знае как да използва. Но в същото време са инструмент, който се справя перфектно с огромната част от “оперативните задачи” в условията на “войната за оцеляване” в планините.
Е, след като имате на разположение такъв мощен инструмент…не искате ли да го имате в арсенала си и на разположение по всяко време?


Аз лично определено искам и настоявам! Използвам софтшел дрехи от близо 10 години. Ползвал съм ги наистина в абсолютно всички възможни планински условия, освен тропическа жега, истински арктически студ (под -30 градуса) и работа на височина над 4000м (където пак ще се справят перфектно, убеден съм).
Софтшелите ми не са ме подвеждали никога. А понеже съм напълно наясно какво да очаквам от тях като дрехи, знам точно как ще се представят и в най-екстремните ситуации и знам как да ги допълня с други дрехи от арсенала си, за да спечеля в неравната битка със студа и влагата.

Според моя опит, всеки планинар трябва да има в гардероба си софтшел дрехи. Във войната за оцеляване, в която понякога се превръща планинарството, помощта на такъв универсален войник като софтшелът е просто незаменима!


Финансовият въпрос
И тук имаме, както бюджетни решения, така и по-скъпи. 
Един от най-евтините варианти е да се купи евтин китайски софтшел комплект, правен за общността на военните симулации. Това са дрехи, които имитират истинските военни комплекти, чиято цена гравитира около 500-700 USD за комплект. Китайските обаче може да се намерят и за около 120лв за пълен комплект като представянето им на терен е много задоволително. Недостатъците тук са качеството на шевовете и относително високото тегло. В зависимост от честотата, с която ползвате такъв нисък клас дрехи, може да ги съсипете напълно в рамките на горе-долу 1 до 3 години. 

Друг бюджетен вариант е да се купува от нискобюджетни туристически магазини като SportsDirect и Decathlon. Продуктите им не са лоши и се справят със задачата. Забелязал съм обаче, че са чувствително по-топли и с по-дебел вътрешен слой, което ги прави не толкова адаптируеми към променливи условия на работа. Трябва също да се има предвид, че този вид магазини имат навика да променят стоката си на около шест месеца и препоръки, дадени за тях сега, често не важат напред във времето.

Остана високобюджетното решение. 
Много известни компании за туристическа и катерачна екипировка произвеждат софтшел дрехи. Цените могат да варират от около 200 до 300+ лв за софтшел яке. 
Относително високата цена може да изглежда като недостатък, но високото качество на изплозваните материали, изработката, ниското тегло много, а и дълговременната издръжливост на дрехите бързо неутрализират това впечатление. 
В България качествени софтшели могат да бъдат закупени от туристически магазини като Spotcheto и K2 Outdoor (техни продукти са ми известни).

 

 

БЕЛЕЖКИ:


* Относителен комфорт – когато движим в планината при лошо време трябва да сме наясно, че няма как да ни е на 100% комфортно. Изискванията за комфорт в тези ситуации се свеждат до там да сме живи, да поддържаме достатъчно висока телесна температура и да можем да оцелеем до следващия бивак и/или до достигане на цивилизацията, или помощ. 


Много хора си създават нереалистични очаквания към софтшелите. Основна причина за това е употребата в маркетинга и неправилното разбиране от повечето потребители на думата “водоустойчива материя” (water-resistant fabric). Повечето хора разбират тази дума със същото значение като “водонепромокаем” (waterproof), докато двата термина означават съвсем различни неща.
Важно е да разбираме, че “водоустойчивите” материи имат за задача да забавят проникването на влага, но не и да го спрат напълно. Това е едно от качествата, спомагащи да се постигне по-добра дишаемост на материята при достатъчна ветроустойчивост.

 Източник: mountaintalkblog.wordpress.com