Социални Мрежи
Каталог

Как да извлечем максимална топлина от пухения спален чувал

3 юни 2021
Как да извлечем максимална топлина от пухения спален чувал
 

Заглавна снимка: Ben Winston
Автор: Анди Къркпатрик
Оригинален текст на статията
Превод от английски: Бранислав Бранков

В миналото планинарите обръщаха внимание колко грама пухен пълнеж има в спалния чувал , за да преценят колко топъл ще е той. 
Бяха наясно, че чували с по-малко от 500г пухен пълнеж са летни, а за зимата търсеха  чували с 900г или повече пълнеж. След това се взима предвид силата на пълнежа (fill power – https://en.wikipedia.org/wiki/Fill_power ). Например, чувал с 500г пълнеж с пух-700 (бел. пр. – “a 500g 700-fill bag”), дава “топъл 500-грамов чувал”. Това обаче бяха дните, когато потребителите на спални чували се информираха добре и знаеха точно какво искат.

Веднъж щом планинарството се превърна в пазар за масите, производителите трябваше да измислят начин, по който да покажат колко са топли чувалите им, на хора, които са спали единствено на стайна температура.

В опит да направят избора и купуването по-лесни, бяха въведени температурните рейтинги. С това опростяване обаче, не само беше въведена “производителската интерпретация на температурите”, а също така хората бяха избутани встрани от това да разбират добре механиката на работа на спалните чували.

Тъй като вашият индивидуален метаболизъм и това, което всъщност затопля чувала, за вас е изключително важно напълно да разбирате функциите на теглото на пълнежа, силата му, вътрешната ширина на чувала и т.н. Опростяването, в случая, не може да е от никаква помощ за потребителя. Само ако добре разбирате как работи спалния чувал, вие като клиент можете да направите правилен избор. До ден днешен, производителите все още оповестяват в спецификациите си теглото на пълнежа, поради огромната полезност на тази информация.
Да преценявате топлината на един чувал само по температурния му рейтинг е силно непрепоръчително. Температурните рейтинги не са нищо повече от груба насока и трябва да се ползват само като отправна точка. Освен това, рейтингите се различават сериозно между производителите, а на някои производители температурните рейтинги дори са буквално опасни.

 

За да ви дам идея за употребата на различните чували, ето примерна класификация според теглото на пълнежа. Класификацията приема, че чувала се ползва от добре нахранен поспаланко, носещ тънко термобельо и спящ върху добре изолиращо шалте.

* 200-300g пълнеж (1+ сезон/ +5/0°C). Висококачествени пух и конструкция ще позволят такъв чувал да може да се ползва в меки пролетни или есенни условия, ако това се случва в палатка и от поспаланко в добра форма, добре облечен, и добре нахранен. Това е обичайно тегло за ултралек “маратонски” чувал.

* 350-550g пълнеж (2+ сезона/ 0/-5°C). Такъв чувал изъплнява сходна роля като предишния, но е с малко по-широк обхват при не много повече тегло. Добро тегло на чувала за лятото, за студени поспалнковци. При добре облечен спящ с добър метаболизъм, този чувал може да се ползва и през зимата, но не очаквайте да ви е напълно комфортно. Такива чували са добри като леки летни алпийски, или като ултралеки трисезонни чували за трекинг.

* 600-800g пълнеж (3+ сезона -5/-15°C). Добър спален чувал за обща употреба, подходящ и за четирисезонна употреба в палатка. Добре облечен катерач може да ползва такъв чувал комфортно дори на открито, във високата планина. Чували с такова тегло на пълнежа се ползват от повечето катерачи на експедиция. 

* 900-1,200g пълнеж (4+ сезона / от -15°C до наистина студени условия).Експедиционно тегло чували, които са подходящи за четирисезонна употреба в планината и са популярни сред хора, които искат да спят без дрехи или търсят абсолютна топлина от чувала си, независимо от атмосферните условия (около 1000г пълнеж със стандартно качество).

 

Подклаждане на огъня

Ноември миналата година прекарах много студена седмица в хижа Хьорнли, чакайки времето на Матерхорн да се подобри. Въпреки, че чувала ми беше с рейтинг до -18 и носех много дрехи, задника ми измръзна до неузнаваемост, а няма как температурата в хижата да е била много под нулата. Бяхме яли само от полевия си порцион, състоящ се от малки дажби кускус. След 2 нощи на кофти храна и още по-кофти сън, решихме да слезнем до Цермат и да се натъпчем с малко “храна за душата”. Когато се върнахме през нощта до хижата, се бяхме натъпкали с цяла планина спагети, сирене и домати. Каква разлика направи това само! 
Лягайки в чувала ми, бях като в пещ и съвсем скоро съблякох всичките си дрехи и си подавах краката навън.
Урокът тук е, че икономисването на храна си е чиста самозаблуда, ако искате да ви е топло. Подклаждайте огъня вътре във вас и може да минете и с по-лек чувал. Мазнините са това, което ви трябва за такива случаи, тъй като заради по-бавното им храносмилане, се освобождава топлина в тялото ви по-дълго. По много студени маршрути, вече нося със себе си малко пластмасово шишенце със зехтин. Също взимам ядки – кедровите ядки са прекрасна добавка към всяко ястие – и сирене.


Оставете пуха да си върши работата!

Ако сте студени и се напъхате в студен спален чувал – това е малко като да скочите в кофа студена вода – студени ще си и останете. Пухът не е топъл сам по себе си, а е просто изолатор. Случвало ми се е да се събудя на върха а El Cap, в брутална жега, без въобще да подозирам за нея, защото пухения чувал ме изолираше от топлината и я държеше навън.
Първата ви задача е да загреете чувала. Да влезнете в него топли е най-добрия вариант. Носенето на камара дрехи предотвратява топлината да премине от вас в чувала ви. Може и да не ви е студено, тъй като дрехите ви изолират донякъде, но така няма да се възползвате максимално от потенциалната топлина, която чувалът може да ви осигури. Топлината ще се промъква в пуха много бавно, ако носите всичките си дрехи. Има шанс и така да се затоплите по някое време през нощта, но е много по-добре да сте топли от самото начало.
Добър метод е да правите коремни преси в чувала или да потичате малко преди да се напъхате в него. Събличайте дрехите си вътре в чувала, за да не губите от ценната топлина, която вече имате, позволявайки и по този начин да премине от дрехите ви в пуха. Изолиращи слоеве, които позволяват конвективен топлообмен – например термобельо и флийсове – могат да бъдат носени в чувала, тъй като топлината ще преминава лесно през тях в пуха. 
Следвайки тези правила ще можете да спите по-топло в чувала си, ако той може да се справи със задачата, разбира се. Ако не може, тогава опира до вас да предприемете необходимите действия за подобряване на изолацията. Иначе ви очаква дълга и студена нощ.

 

 

Подобряване представянето на чувала

И така – снегът е дебел извън палатката, изяли сте си всичкото сирене и сте си изпили зехтина, даже сте съблекли дрехите си, обаче чувала ви с 200г пълнеж просто не върши добра работа.
На първо място, възползвайте се от всякаква допълнителна изолация, която имате. Пухът е най-добрият наличен изолатор, така че той трябва да остане вашият първи слой. Всякаква друга изолация трябва да се поставя от външната му страна. 
Губите топлина към земята?
Ако да – легнете на една страна, за да намалите площта на контакт и опитайте да увеличите изолацията под вас. Това може да постигнете, лягайки върху раницата си, или като положите дрехите си под вас. Аз нерядко страдам от студени кръст и колене, и често пъхам ръкавиците си в панталоните, за да увелича изолацията там. 
Ако пък чувалът не ви топли достатъчно отгоре, покрийте го с дрехи отвън. Не мога да подчертая достатъчно колко ефективно може да бъде това, дори да става въпрос само за едно яке. Естествено, има го недостатъка, че така не може да мърдате много. 
Възможно е ефективно да ползвате и партньора си, тъй като на него вероятно му е точно толкова студено, колкото и на вас, а да лежите плътно притиснати един към друг е чудесен начин да се опознаете по-добре! :D

Уверете се, че дрехите, които носите са сухи – особено шапката и чорапите. Студените крака ще доведат до общо охлаждане, тъй като няма да могат да затоплят пуха в дъното на чувала. Ако нямате сухи чорапи, увийте краката си в резервно термобельо или обуйте лапите си на пръстите на краката, след като първо сте ги затоплили с ръце (лапите). Пухени ботушки за спане са добра инвестиция, ако страдате от студени крака.
Тъй като губите около 6% от топлината си през главата, хубаво е нея също да изолирате добре. Ако имате пухенка със сваляема качулка, или си купите допълнителна такава, с нея можете да подобрите температурата на чувала значително, при много малко добавено тегло.

Спалният чувал може да не се справя добре поради много фактори, но основните два са:

  1. Твърде малко тегло на пълнежа – неподходящо за конкретните условия
  2. Пълнеж, който е загубил част от качествата си.


Първият проблем се поправя лесно още преди да тръгнете, ако приложите малко опит и държите под контрол твърде оптимистичната нагласа, докато планирате спането си навън. Вторият проблем може да бъде ограничен чрез добро разбиране какво може да се обърка, и прилагане на това знание в грижите ви за чувала.

ГРИЖИ ЗА ИЗОЛАЦИЯТА

Няма по-хубаво нещо от напълно сух спален чувал. За нещастие обаче, няма по-ужасяващо нещо от мокър чувал. Наситения с влага пух губи 90% от изолиращите си свойства, тъй като влагата го кара да се сплъстява и нарушава деликатната му структура. Пухът абсорбира голямо количество вода и тъй като губи по този начин по-голямата част от топлите си качества, трябва да бъде изсушен от външен източник – например слънцето или тялото.


В много случаи, когато средата, в която работим е наситена с влага, пухът ще губи качествата си постепенно с всяка нощ, тъй като бавно, но непрекъснато ще се просмуква с влага. Скоростта, с която това се случва зависи от уменията на планинаря и условията, в които чувала се ползва. 
Това замърсяване с вода идва и отвън, и отвътре на чувала. Да се научим да забавяме скоростта на тази загуба на топлинни характеристики е от основните умения, нужни за ефективно ползване на пухен чувал.


Пухът просто не работи добре в условия с висока влажност. Той е най-добър в студено и сухо време, или когато е защитен в сухо убежище като палатка, заслон или снежна пещера. Бивакуване на открито в дъжда, дори когато ползвате биви сак е малко като да си просите боя. 
Точно когато температурите паднат ниско изгрява звездата на пуха. Всичката гадна влага е замръзнала и можете да я махнете от чувала си с едно движение, вместо тя да се просмуче вътре и да го пропие. Трябва да се погрижите, че замръзналата върху чувала влага няма да се стопи върху него. Например: да лежите върху сняг, паднал върху шалтето ви, стопявайки го по този начин. Това включва и бивита със скреж, замръзнала по вътрешната им страна (защото сте дишали вътре в бивака), или пък топли части на чувала, които се опират в снега. Ако варите вода в снежна пещера, опитайте да държите чувала опакован, за да не се навлажни. А ако това не е възможно, ограничете пораженията, покривайки чувала с дрехи. Модерните водоустойчиви обвивки за чували вършат точно това (с изключение на Mountain Hardwear Banshee) – влагата може да проникне през не-подлепените им шевове, но те предоставят достатъчно защита от второстепенно просмукване с вода.


Опитайте да не влизате в чувала си с мокри дрехи и не дишайте в него. Това ще увеличи влажността вътре с няколко хиляди процента. Ако се налага да влезнете в чувала със замръзнали дрехи, погрижете се да махнете всякакъв сняг от дрехите си и обърнете специално внимание на велкрото – махайки леда от него с нож, клин или друго подръчно средство. Ако се налага да сушите дрехи, опънете ги отгоре на чувала или легнете върху тях. Или пък ги оставете мокри, с идеята да ги изсушите в движение на следващия ден. Единственото изключение от това правило са ръкавиците и чорапите, които е най-добре да притискате разгънати към кожата (върху корема, под мишниците или при слабините), под термобельото, за да изсъхнат по-бързо. 

Когато ставате сутрин, прибирайте чувала си в опаковата му максимално бързо, за да може топлата влага в него да бъде избутана навън веднага, без да и се дава шанс да се охлади и кондензира в пуха. Уверете се, че опаковката на чувала е водонепромокаема, или помислете да се снабдите с dry bag (торба от плътен найлон или мембрана за защита на екипировката от влага), който да ползвате специално за чувала си, ако ви очаква много мокър преход.

Източник: mountaintalkblog.wordpress.com