Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

Лагеруване на открито в студено време

6 юни 2021
Лагеруване на открито в студено време
 

Заглавна снимка: Jack Brauer
Още от същия автор: ТУК

 текст: Бранислав Бранков

Зимната планина е особен звяр, който предизвиква уменията ни на всяко едно ниво. 
В тази статия ще обърнем внимание на спецификата на спането при ниски температури.

Да се запознаем с нашата система за спане.
 


Военна система за спане от три части – бивак сак, летен спален чувал и зимен спален чувал (на практика не е особено зимен, а просто военните имат интересно чувство за хумор… :D )


Това е съвкупността от екипировка, която ползваме за бивакуване. Подобно на системата от слоеве за дрехи, тя се състои от основен слой (спалният чувал – ядрото на системата), изолиращ слой (постелката) и предпазващ слой (палатка, бивак сак или вид снежен заслон, предпазващ от вятъра и превалявания). Като допълнение можем да ползваме дрехите си в различни комбинации, така че да се приспособим към конкретните температурни условия.

Идеалният “уставен” вариант за конструиране на снежна пещера.Също като при облеклото, идеята е да създадем комфортен микроклимат вътре в системата за спане, така че да сме сухи, да не ни застрашава хипотермия и да имаме качествен сън.

На това могат да попречат ниските температури извън системата, ветровете и влагата. Влагата може да е под формата на сняг, проникнал и стопил се вътре в системата, може да се получи от потене, а също така може да е и кондензация отвътре по предпазващия слой. 

Основен проблем не са само ниските температури, а комбинацията от тях и вятъра. Независимо от силата си, вятъра ще издухва топлината ви в момента, в който оставите спалния си чувал изложен на него.

От най-големите приоритети е да елиминираме вятъра като фактор, доколкото е възможно. Това постигаме посредством защитния слой на системата – биви сака, палатката или снежния заслон.


Излишно е да казвам, че е важно е да инвестирате в качествена екипировка особено ако се спрете на варианта да нощувате в палатка или биви сак. 

Най-добрия съвет, който мога да дам за биви сак е да инвестирате в удобно гортексово биви. Армейски варианти, тежащи между 700 и 1000г, могат да бъдат закупени от EBay за около 60-100лв.

По този начин ще получите чудесна защита от дъжда или снеговалежа. Също така, дишането на мембраната, колкото и минимално да е то, ще спомогне да се намали конденза вътре в системата за спане. 
Ултралеките решения без мембрана не са подходящи за зимни условия.

Следващият проблем, с който се сблъскваме е как да поддържаме адекватен микроклимат, който да осигури съня ни. Това ще постигнем посредством изолиращия слой – постелката за спане – и нашия спален чувал – ядрото на системата. 

Изолиращият слой


Бариерата между чувала и земята е, може би, най-важния компонент в системата. 
Веднъж влезли в чувала, частта от него, върху която лежим се сплесква, намалявайки обема на въздушния слой – и съответно влошавайки термоизолацията – между нас и земята. Предвид това, много важно е постелката между чувала и земята да осигурява достатъчен въздушен слой за адекватна термоизолация.
Често съм имал случаи, в които след поредното ставане сутрин в снежна пещера откривам, че долната страна на еднослойното ми шалте е мокра. Това е очевидна пробойна в системата за спане и ясен сигнал, че постелката не си е свършила добре работата – снега под нея се е стопил, в следствие на топлоотдаването от тялото. Излишно е да казвам, че в по-екстремна ситуация, това може да доведе до сериозно падане температурата на тялото и хипотермия. В по-леките случаи ще доведе до некомфортно спане, непълно възстановяване на тялото между дните и съответно – спад в способностите за извършване на работа на терен. 

Този проблем може да бъде решен като инвестирате средства в адекватно термоизолиращо шалте. На пазара има много решения за този проблем като най-ефективни (и най-скъпи) се ясяват надуваемите шалтета с малък обем и голяма дебелина – например Therm-a-Rest Neo Air серията шалтета, Sea to Summit Ultralight серията и т.н.
По-евтини варианти също има, но те често не са достатъчно износоустойчиви в дългосрочен план.
Най-евтиния номер, който можете да приложите е да носите две нормални еднослойни постелки и да ги ползвате заедно. Това решение работи, но не може да се мери с надуваемо шалте с дебелина около и над 5см! 

Ядрото на системата
 

Източник: http://outdoorgearlab.com


Спалният чувал работи на същия принцип като изолиращия слой дрехи за студено време. Оставяйки настрана различните конструкции чували и техните предимства и недостатъци, имаме същия прицип на работа като при дрехите, а именно: тялото топли чувала, а не чувала тялото! 
Влизайки в спалния чувал, ние го затопляме чрез телесната си температура. Веднъж попаднала в изолиращия слой на чувала, тази топлина, подпомогната от въздуха, циркулиращ между нас и чувала, поддържа микроклимата вътре достатъчно топъл и комфортен за спане. 
Стига да ползвате спалния чувал в предвидените за него температурни граници, горното твърдение ще остане вярно. За екстремни ситуации се налага приложението на някои специфични решения, които ще обсъдим по-долу. 

От горното става ясно, че е необходимо между тялото и изолацията на чувала да има минимален брой бариери, възпиращи топлоотдаването. На теория, ако спите гол в чувала си, в рамките на неговите температурни граници, би трябвало да можете да спите комфортно 6 до 8 часа. 
На практика нещата стоят малко по-различно, предвид температурните флуктуации през нощта, личния ви метаболизъм и възрастта на чувала. 
При адекватни грижи, пухените чували са практически вечни, но по-евтините им синтетични събратя, които повечето от нас притежават, стареят и влошават температурните си характеристики с времето. 
Това налага да се адаптираме към променящите се условия, използвайки дрехите, които носим със себе си. 

Най-важното, по отношение на спалния ви чувал е да направите всичко възможно той да остане сух, независимо от условията! Известно е, че мокрите тъкани отвеждат топлина до 20-30 пъти по-бързо от сухите. Съответно, ако чувалът ви се намокри, неговата ефективност ще спадне значително. В по-лошия случай това може да доведе до тежка хипотермия и други неприятни последици.

Това важи и за стъпалата ви. Не си лягайте с мокри крака. Направете всичко възможно да подсушите краката си преди да спите. За тази цел, от много време съм си изградил навика да ползвам отделен чифт чорапи само и единствено за спане, като подсигурявам, че те са абсолютно сухи, независимо от условията.

Един от най-добрите начини да се предпазите от валагата е да дишате извън спалния чувал. Въздухът, който издишаме съдържа до 70-80% водни изпарения, които полепват по вътрешната страна на чувала, охлаждат се и пречат на ефикасното ви затопляне. Същия въздух, издишан между чувала и бивито, полепва по вътрешната страна на бивака, превръща се в конденз, отлага се по външната страна на чувала и го мокри, което отново намалява топлоизолиращите му характеристики. 

Основно правило за обличане при спане е да влизаме в чувала единствено с необходимия минимум дрехи и да добавяме още слоеве, когато стане нужда. Причините за това са две:
1. По този начин ще дадем възможност на тялото ни да затопли чувала по-бързо.
2. Няма да се потим излишно в спалния чувал, създавайки по този начин предпоставки за натрупване на влага вътре и последващо охлаждане. 

Добре е да сме предвидливи и да приберем вътре в спалния чувал допълнителните дрехи, които очакваме да облечем по време на нощта. Също така е добра идея да приберем вътре при нас и чорапите за следващия ден, за да бъдат топли на сутринта. 

Тук е момента да си зададем въпроса “А какво се случва, че да наложи обличането на допълнителни дрехи в чувала!?”
Отговорът може да бъде едно от две неща, или комбинация от двете: 
1. Температурата навън започва да излиза извън предвидените за чувала граници. Температурните рейтинги на повечето спалните чували се сертифицират по европейски стандарт EN13537. Повече за него можете да прочетете тук:
https://en.wikipedia.org/wiki/EN_13537
2. Личният ви метаболизъм предпоставя да сте по-чувствителни към студ. 

По отношение на студа, всеки е вързан към метаболизма си и не може да направи почти нищо съществено по въпроса, освен да се съобразява с него. 

Ако обаче обличането на допълнителни дрехи се налага от температурата на въздуха, която излиза от температурните граници на чувала, това ни дава много полезна информация!
Ако например, температурата на въздуха е -20 градуса, а можем да спим комфортно с термобельо и пухенка в чувал с екстремна температура от -11 градуса, това ни показва, че е допустимо да спестим от теглото на спалния чувал и да носим по-лек трисезонен такъв, вместо зимния, стига да сме предвидили адекватни за условията слоеве дрехи и наистина да знаем какво правим. Експериментите в тази насока е добре да се правят в разумни граници и с достатъчно голям безопасен буфер.
Друг полезен трик е да си закупите еднократни химически отоплители и да ги ползвате, докато спите, поставяйки ги при краката си. При мен това работи отлично и ми е спестявало много мръзнене в стария и опърпан вече трисезонен чувал. 

За да ускорите затоплянето на чувала, когато легнете в него, може да се движите интензивно 1-2 минути – да правите коремни преси или друго подобно движение вътре в чувала. 

Подходящи за носене в спален чувал са само дишащи слоеве – термобельо, микрофлийсове, флийсове, пухенки и други изцяло дишащи материи. Точната комбинация от дрехи за спане всеки трябва да открие сам, заради разликите в личния метаболизъм, които може да продиктуват носене на повече или по-малко дрехи по време на сън.

Абсолютно неподходящи са мембраните и водонепромокаемите материи. 
Мембраните, независимо колко модерни са, имат твърде ниска дишаемост за употреба в спален чувал. Това, което се случва на практика в такава ситуация е, че мембраната изолира тялото от спалния чувал и пречи то да го затопли. Също така, облечени с мембрана, започваме да се потим. Капките пот ще останат от вътрешната страна на мембраната и ще започнат да се охлаждат, заради ниската температура извън мембраната. Това, плюс отсъствието на топло-източник за чувала (тъй като тялото ни е изолирано от него), ефективно ще превърне спалната ни система от приятна печка в мощен хладилник и телесната ни температура много бързо ще започне да пада. 

Макар да не става за носене вътре в чувала, Hard shell якето ви може да помогне много да неутрализирате конденза по чувала при краката като увиете долната част на чувала си в якето. Ето как: закопчавате ципа на якето и напъхвате навътре качулката и ракавите, след което нахлузвате якето върху долната част на чувала. 
1Това предотвратява конденза, натрупан по вътрешната страна на палатката или в бивито, да намокри и спалния чувал. Този трик е от по-голямо значение за пухените чували, но дава много положителен ефект и при синтетичните. 
Ако ви се струва, че тази комбинация не диша достатъчно, можете да оставите ръкавите разгънати и да отворите леко циповете на подмишниците. 
Логично, не прилагайте това решение,ако якето ви е вече мокро! 

Обобщение

Спането на открито зимата може да бъде, както отвратително, студено и опасно преживяване, така и много комфортно приключение. Всичко зависи от личните ни умения да се справим с предизвикателството. 
Най-важни за комфорта на вашия сън в зимна планина са елиминирането на вятъра като фактор, адекватната изолация от земята и поддържането на системата за спане суха. 
Докато първите два приоритета могат да бъдат изпълнени с инвестицията в качествена екипировка, опазването на спалния чувал сух зависи изцяло от самите нас. Нямаме извинение да не предпазим спалния си чувал напълно от влиянието на външните атмосферни условия. Все пак той може да ни спаси живота и най-вероятно ще се наложи да го направи. 
Добра практика е да дишаме навън от системата си за спане, за да предотвратим кондензацията. 
Също така е разумно да влизаме в спалния си чувал само с необходимия минимум от дрехи и да добавяме още изолиращи слоеве, само ако е необходимо. 

Точната формула всеки трябва да изгради за себе си, тъй като хората се различаваме много спрямо личния си метаболизъм и устойчивост на студ. 

източник: mountaintalkblog.wordpress.com