Социални Мрежи
Каталог

Как да подредим правилно раницата си?

5 юни 2021
Как да подредим правилно раницата си?

 

Недобре подредената раница може да се окаже голяма спънка за един добър преход в планината. Затова, преди да поемем по склоновете, е добре да се научим как да разпределяме багажа си, така че да имаме място за всички необходимо, без то да пречи на изкачването ни.

Добре подредената раница е стабилна раница. Още докато сте вкъщи, пробвайте дали когато сложите раницата си, нещата ви вътре не се разместват и дали при ходене не се накланяте леко на едната страна.

Най-добре е, ако преди да започнете да прибирате екипировката си, я съберете цялата на пода в хола и разделите на четири „купчини”: леки неща, тежки, такива със средно тегло или по-обемисти и често-използвани неща и такива от първа необходимост.


Снимка:dailykos

Леките неща като спален чувал и екипировка, която ще ви е необходима само за преспиването, се слагат най-отдолу в раницата. Единствените „нощни” принадлежности, които не бива да са на дъното, са челникът и/или фенерчето ви. Източниците на светлина трябва да бъдат поставяни на леснодостъпни места.

Тежките неща обикновено включват палатка, котлонче, храна и вода. Те трябва да бъдат разположени в центъра на раницата ви и близо до гърба, за да не бъдете дестабилизирани по време на ходене. Целта е да се избегне раница, чиято основна тежест е разпределена в горната част, защото това би ви дърпало назад, но също и раница, с тежест най-отдолу, защото тогава ще имате чувството, че някой се опитва да ви свлече. Ако носите газова бутилка, трябва да я разположите задължително по-ниско от храната, за да не се налага да ловувате в случай на изтичане на гориво.

Най-отгоре в раницата ви и в предната ѝ част се разпределят леките и обемисти неща, които ще носите. Това са например дрехите и посудата за готвене.

Най-често използваните приспособления се подреждат най-отгоре в раницата или в страничните джобове. Това са слънцезащитният крем, спрей против насекоми, подкрепителни закуски като шоколади и ядки, компас, карта, средствата за първа помощ и всичко останало, за което не бихте искали да ровите дълго. Когато прибирате неща в страничните джобове, трябва да знаете, че дори и да са малки на обем и да изглеждат леки, те също могат да ви дебалансират, така че ги подреждайте симетрично.


Снимка: Tetonsports

Ето и няколко кратки съвети:

– Разпределете поравно тежестта отляво и отдясно;
– Запълнете всички малки празни местенца, така че раницата ви да е стабилна;
– Подберете дрехите, които мислите, че ще са ви необходими за пътуването и вземете само половината от тях;
– Подредете нещата си в отделни „чувалчета”. Така ще можете бързо и лесно да опаковате и разопаковате. Ако използвате такива в различни цветове, ще ви е още по-лесно да намирате точно това, от което се нуждаете;
– Позиционирайте раницата си максимално близо до тялото си;

автор на статията: Десислава Павлова, списание 360mag